Aveţi mare grijă ce site-uri accesaţi pentru că vă pot afecta piesele calculatorului sau chiar mări factura la lumină. Este vorba de site-uri care folosesc resursele calculatorului pentru producerea unor monede virtuale. Doar în câteva zile au fost descoperite zeci de astfel de adrese web care erau folosite de hackeri pentru a le aduce bani.

Monedele virtuale de tipul bitcoin devin din ce în ce mai populare, iar odată cu ele apar şi metode noi de a le produce. Ultima dintre ele pune pune stăpânire pe procesorul calculatorului şi îl face să ruleze la capacitate maximă, scrie digi24.ro.

Liviu Arsene, specialist in securitate cibernetică: „Dacă în mod normal, să presupunem, procesorul ar sta undeva la 30-40% în mod curent, atunci când îl folosiți pentru minat bitcoin stă tot timpul în 100%. Prin urmare gradul de uzură crește de 2 sau 3 ori. Prin simplul fapt că folosiți resursele intens pentru generare de monedă virtuală practic consumați mai mult curent electric, deci e posibil ca la sfârșitul lunii, dacă aveți mai multe dispozitive care minează bitcoin, să vă crească factura la curent electric.”

Vestea bună este că ne putem da seama imediat dacă hackerii ne folosesc calculatoarele ca să-şi producă monele virtuale.

Cel mai simplu mod prin care vă puteși da seama că minați moneda virtuală este acela că pc-ul, calculatorul, telefonul mobil va începe să funcționeze mai greu.

Este momentul în care trebuie să verificaţi toate paginile deschise şi să le închideţi pe rând, până o identificaţi pe cea nocivă. Zilnic, în România sunt descoperite 30 de astfel de site-uri. Joi au apărut primele raportări.

 

Într-o lună, un singur calculator care minează monede poate să producă până la 400 de dolari. În momentul de faţă, nu există o lege care să-i pedepsească pe cei care folosesc astfel de sisteme.