Toată lumea este de acord ca la următoarea reuniune a miniştrilor de Finanţe din UE un număr de opt state, printre care şi Panama, să fie scoase de pe lista neagră a paradisurilor fiscale, a declarat marţi pentru AFP o sursă europeană.

La data de 5 decembrie 2017, cele 28 de state membre UE au anunţat că au pus la punct o primă listă “neagră” a paradisurilor fiscale care cuprinde numele a 17 jurisdicţii din afara Uniunii.

“Exceptând ceva neprevăzut, miniştrii de Finanţe din UE ar urma să scoată de pe această listă Panama, Coreea de Sud, Emiratele Arabe Unite, Tunisia, Mongolia, Macao, Grenada şi Barbados”, la reuniune lor prevăzută a avea loc în data de 23 ianuarie la Bruxelles, a declarat un oficial european. “Miniştrii ar urma să adopte această decizie fără discuţii”, a precizat oficialul, explicând că cele opt state menţionate au furnizat angajamentele care să justifice această decizie. “Angajamentele au fost evaluate de experţi şi toată lumea este de acord pentru scoaterea lor de pe lista neagră”, a adăugat oficialul.

Un expert în fiscalitate de la ONG-ul Oxfam, Aurore Chardonnet, a criticat însă decizia UE. “Este o tendinţă îngrijorătoare pentru că la doar o lună de la publicare au decis să scoată unele ţări. Aceasta slăbeşte credibilitatea listei care este pe cale să se golească”, a apreciat Aurore Chardonnet.

După revizuire, pe lista neagră a paradisurilor fiscale elaborată de UE vor mai rămâne doar nouă state: Bahrein, Guam, Insulele Marshall, Namibia, Palau, Samoa, Samoa Americană, Santa Lucia şi Trinidad-Tobago.